De Triomferende Min


De Triomferende Min staat bekend als de “eerste Nederlandse opera”, maar het is eigenlijk meer een musical. Het stuk begint met een twistgesprek tussen het minnegodje Cupido en de oorlogsgod Mars. Cupido wil dat Mars ophoudt met oorlogvoeren. Liefdesgodin Venus komt tussenbeide en Mars geeft het op. Daarmee wordt het vrede op aarde en er volgt een stroom van prachtige vreugdezangen gezongen door goden, herders, herderinnen, boeren en boerinnen. De muziek is van de Vlaams-Nederlandse barokcomponist Carolus Hacquart.

Om het spel meer diepgang te geven zijn in samenwerking met historicus Luc Panhuysen gesproken dialogen toegevoegd over het Rampjaar met de moord op de gebroeders De Witt, gevechten rond de Hollandse Waterlinie en de verwoesting van kasteel Amerongen.

Camerata Trajectina brengt de productie uit op het Festival Oude Muziek. Er verschijnt ook een cd van De Triomferende Min op het label Globe.
Aan de voorstelling werken de acteurs Maike Boerdam, Simon Zwiers, Bert Simhoffer en Stan Lambregts, de zangers Hieke Meppelink, Mariët Kaasschieter, Elsbeth Gerritsen, Sytse Buwalda, Nico van der Meel, Mitchell Sandler en Jasper Schweppe mee.

Jetta speelt de rol van Venus

Festival Oude Muziek, 28 en 29 augustus 2012, Nicolaïkerk te Utrecht

, ,