Frank Sanders Akademie

Sinds 2007 geef ik aan de  Frank Sanders Akademie voor musicaltheater verschillende op maat gemaakte lessen in Wereldmuziek Koor en (historische) Kleinkunst Repertoire/Ensemble Cabaret. Twee vakken die in deze  musical opleiding een aanvulling zijn op de basis van musicalzang, -dans en -spel.

De Frank Sanders Akademie is voor mij een heel inspirerende plek met zeer getalenteerde leerlingen, waardoor ik als docent scherp blijf en steeds weer opnieuw geïnspireerd raak in het verder ontwikkelen van mijn lessen.

Het vak Wereldmuziek Koor geef ik aan de leerlingen van het 2e en 3e jaar. Meerstemmig leren zingen is onmisbaar in het musicalvak. Door de invalshoek vanuit Wereldmuziek leren de studenten om samen één meerstemmige koorklank te vormen vanuit heel verschillende muziekstijlen, met bijbehorende klankkleuren en stemtechnieken. En doordat ik de leerlingen vaak in voor hun vreemde talen met andere culturele achtergronden laat zingen, komt het bij een groepsinterpretatie van een nummer erg aan op de juiste sfeer en interpretatie vanuit het gevoel.

In het vak Kleinkunst of Ensemble Cabaret  werken we met oorspronkelijk Nederlandstalig repertoire, waarin gewerkt wordt aan een interpretatie vanuit jezelf in plaats vanuit een rol. Het is altijd mooi om te zien hoe een nummer langzaam helemaal eigen gemaakt kan worden, ook als de tijd waarin het geschreven is (ik werk met materiaal van 1900 tot nu) niet deze tijd is. Dit seizoen werk ik bijvoorbeeld aan Ensemble Cabaret uit de jaren ’70 (afkomstig van Cabaret Don Quishocking, Kabaret Ivo de Wijs, Lurelei Cabaret  etc) waarin tekstinterpretatie en samenwerking voorop staan.

Deze twee leuke flyers zijn van de eerste Kleinkunst producties die ik met de studenten deed.

In 2007 was dat  de 4e jaars – voorstelling Zou dat nou? in het Parooltheater. lees de recensie

In 2008 maakte ik opnieuw met de vierdejaars en in samenwerking met Theo Nijland Het is groen en het zingt dat speelde in het Betty Asfalt Complex.

In 2016 maakte ik een kerst voorstelling met de 3e jaars Vrolijk Kerstfeest.

 

Jetta geeft zangles bij het Muziekpakhuis, de Frank Sanders Akademie en de Stichting Buitenkunst.