Door de nacht klinkt een Lied

Van 19 april t/m 6 mei 2018 gaat deze voorstelling in reprise! (zie agenda)

Meer informatie, speellijst, interviews en bestellen van de prachtige cd op Door de nacht klinkt een lied.

Jetty Paerl, Joodse, die na de bombardementen op Rotterdam in 1940 met haar familie naar Londen vluchtte en bekend werd als de trooststem ‘Jetje van Radio Oranje’

Conny Stuart, die zich tijdens de oorlog moest aanmelden bij de door de Duitsers opgezette Nederlandse Kultuurkamer (NKK) om als radiozangeres voor de Avro radio te kunnen blijven zingen, maar daar vertrok nadat ook daar de dirigent in WA-kostuum verscheen. Vervolgens zong ze in de cabaretvoorstellingen van Wim Sonneveld in het Leidsepleintheater.

Jetty Cantor, een joodse radiozangeres en violiste die in kamp Westerbork terecht kwam en werd ingezet in de kamprevue Die Gruppe Bühne, om de Duitse leiding te animeren en de sfeer in het kamp na de trein transporten zogenaamd goed te houden.

conny-jetty-jetty (1001 vrouwen foto)

Drie zangeressen met totaal verschillende levens, die elk vanuit een ander perspectief de grimmigheid van de Tweede Wereldoorlog weten te overleven. Een tijd waarin opvallend veel gezongen repertoire is geschreven: liedjes met soms een opvallend luchtige toon over zware onderwerpen, zoals het Verduisteren, de Persoonsbewijsjes en Kamp Westerbork. Maar ook liedjes waarin werd verlangd naar betere tijden en dat alles weer goed zal zijn…

Een stukje amusementsgeschiedenis dat het verdient nog steeds gehoord te worden.
Al het repertoire in de voorstelling is oorspronkelijk geschreven en uitgevoerd in de periode 1937-1945.

De radio staat centraal in het liedprogramma, als een medium dat kan worden vergeleken met het internet van nu. Door de radio was men op de hoogte, tijdens de bezetting werd de radio illegaal beluisterd en de radio was voor alle drie de hoofdpersonen in het programma de eerste werkgever.


Wij kiezen voor een liedprogramma, waarin de verhalen van drie personages centraal staan. Het is
een combinatie van muziek, vertellen en historisch besef. De makers Jetta Starreveld, Mirjam van Dam en Monique de Adelhart Toorop hebben alle drie een conservatoriumopleiding afgerond, hebben zich vocaal breed ontwikkeld (jazz, klassiek, musical),maar altijd met een sterke hang naar theater. Voor dit project worden de krachten gebundeld en wordt gebruik gemaakt van ieders expertise. Zo wordt er zowel driestemmig als solistisch gezongen, worden de teksten en vocale arrangementen zelf geschreven. Zij worden bij de research naar geschikt repertoire geholpen door Jacques Klöters, Fred Florusse en Maarten Eilander. Laatst genoemde heeft een enorme bibliotheek van Nederlands repertoire uit de Tweede Wereldoorlog opgebouwd in de tijd dat hij voor het Theaterinstituut Nederland werkte.

Jetta Starreveld, Monique de Adelhart Toorop en Mirjam van Dam brengen al zingend hun verhalen tot leven. Ed Boekee of Guus Westdorp begeleidt op piano.

Dit seizoen speelden we de voorstelling in de besloten kringen van Kunst in de Kamer en in een aantal zalen/theaters.

De Zee Theaterproducties boekt de voorstelling in de theaters voor seizoen 2016-2017 (zie ook Agenda):

 

Een aantal reacties van het publiek:

Hele voorstelling met tranen achter de ogen gezeten. Een ode aan de slachtoffers

Als dochter van een verzetsstrijder heeft jullie prachtige muzikale voorstelling/verhaal van de oorlog mij ontroerd en beroerd. Geweldig in elkaar gezet: En wat een prachtig op elkaar afgestemde stemmen!! Goed pianospel.
Bescheidenheid van attributen ook perfect”Een belangrijk stuk geschiedenis op een prachtige manier neergezet”„Ik ben zo ontroerd, wat prachtig, alles”„Zang en geschiedenis, geen betere combi!”„ Kippenvel, de kracht van de eenvoud! Een schitterende voorstelling!”„ Mooi opgebouwd en gebracht”„ Het is een diamant!”„ When you three songbirds are singing, i’m over the moon, but when you add Ed (Boekee) in as well? Irresistable.

 

, , , , ,